1ár&ás (József) a grafikás, 1946

Munkácsy-díjas, érdemes művész, akadémikus

Árendás József lelkialkata és alkotói habitusa elválaszthatatlan egységben mutatkozik meg plakátjain. Ő az ezerarcú halhatatlan cirkuszi clown, aki gyakran maszk mögé bújva egy titokzatos kacagó valaki, akinek élcei és falcai elől nem menekülhet a civilizáció. Előszeretettel találja meg lelki alkatának magfelelő, a saját örömére és szórakoztatására szolgáló vizuális közlésformákat. Szívesen ajándékozza meg magát és nézőközönségét tragikus, olykor drámai tartalmakkal, megannyi frivol humorral, de olykor erotikus krokival. Munkássága zsinórmérték lehet az elkövetkező plakátos generációk számára.

Keppel Márton művészettörténész

2Főiskolás koromban öt évig egyetlen füzetet, egy meglehetősen patinás A4-es élragasztott irkát szorongattam a hónom alatt. Vastag borítójára még elsősként egy fekete filctollal a következőket írtam:

Az élet olyan, mint a lavina, hol föl, hol le!

Volt aki furcsállta, nem értette, hogy megy a lavina föl? Vallom, hogy az életünk tele van kiszámítható és előre nem látható eseményekkel,

és tényleg néha a lavina is hegynek megy! A kiszámíthatatlan így ad erőt, értelmet a küzdésnek, annak minden szépségével! ”

ár&ás a grafikás

Film plakátok

Színházi plakátok

Kultúrális plakátok