Supedlalé 143. oldal

A füstölt hal íze, zamata nagyban függ a fűrészpor-keveréktől, alapanyagunk frissességétől, gondos előkészítésétől. A legjobb, legillatozóbb füstöt a válogatott keményfák (például bükk) kérgéből és fenyőfélék magjának, kérgének keverékéből készítik. Kész keverékeket többnyire félliteres-literes kiszerelésben szerezhetünk be.

A halfüstölő talapzatában foglal helyet a két égő, amit a rács szintjéig töltünk denaturált szesszel. Ezzel a mennyiséggel a füstölés teljes idejére (20–25 percre) biztosítjuk a meleg füsthöz szükséges lángot. A füstölő belsejét az égők fölé helyezzük, a középső részen kialakított kis mélyedésbe egyenletesen elosztva szórjuk a fűrészport! Egy füstölésre elegendő egy evőkanálnyi. Az edény aljára kerül a zsírfogó lap, szükség van rá, nehogy a halból kicsepegő zsiradék véletlenül lángra kapjon.

Az edény fedelén található rés zárásával-nyitásával szabályozhatjuk a füst intenzitását, a füstölő oldalán lévő füllel zárjuk le szorosan a halfüstölő fedelét. A hőálló műanyag fogantyú lehetővé teszi, hogy sütőkesztyű nélkül is levehessük füstölés közben a forró edényről a fedelet.

A denaturált szeszt óvatosan öntsük az égőkbe, a lángok nagyságát beállíthatjuk az égőnyílások átmérőjének variálásával. A füstölni kívánt halat a felső rácsra helyezzük, a begyújtás után percekkel már jelentős hőképződés indul az edény belsejében, melyről a füst fog árulkodni. Húsz perc alatt a pisztrángok vajpuhává-ízletessé válnak!

Ami pedig a füstölést illeti: alaposan tisztítsuk meg a halat, ne csak a pikkelyeket távolítsuk el, de sűrű kaparással óvatosan a bőr alatti nyálkát is. A halakat oldalaikon 2-3 centiméterenként beirdaljuk. Mozsárban pépesre zúzunk fokhagymát, rozmaring-, kapor-, borsikafűágat, néhány csipet sót, fehér borsot és a petrezselyem zöldjének felét. Evvel a keverékkel bedörzsöljük a pisztrángokat, a hasüregeikbe is kerül. Annyi időre félretesszük érlelődni, míg a faszénből parázs lesz, amire többnyire bükkfaforgács kerül. Többféle forgácsot is lehet kapni a füstöléshez, a borókás a sláger.

Megszakítás