Október közepén járunk. Elkezdődött/elkezdődik a süllőző szezon. A most kifogott szebb példányok nagy valószínűséggel már az év végi ünnepi étkezések fő fogásit fogják képezni. Több helyen a világban, nálunk magyaroknál kiemelkedően az év végén csúcsosodik ki a halfogyasztás. Családok sokaságánál generális tradíció a karácsonyi, szilveszteri menüben a hal, halászlé, rácponty, rántott ponty patkó hagymás krumpli salátával, kard alakra sütött süllő ciromkarikával, hagymás – ecetes pácollt hal és megannyi más halas étel formájában. Ugyanakkor a családi hagyományt őrzők mellett nem kevés a kísérletező kedvű, az új izgalmas ízekre vadászó és az új receptek kipróbálásával bizony esetenként velejáró kudarcot is felvállaló otthoni szakács.
Az ünnepi készülődés jegyében Szakácskönyv néven új rovatott nyitottunk melyben kezdetnek 164 válogatott halas recepttel kívánunk segítséget nyújtani a karácsonyi, szilveszteri és minden más alkalomkori halas fogások elkészítéséhez. Igy év végéhez közeledve arról se feledkezzünk meg, hogy a magyar hagyományokban a karácsonyi halpikkely gazdagságot jelent a következő esztendőre.