A sonka (157.)

a sonkaLátványnak sem utolsó a San Daniele del Friuli régióban hagyományos módon készülő sonka (Prosciutto San Daniele). a Dall” Ava módszer egyedi, a sertéslábszár hátulsó részéből készítik, sóban pihentetik, szárítják, érlelik. Hosszú érlelési folyamat során alakul ki egyedi íze és puhasága, amely többek közt a hűvös alpesi levegőnek és a szélnek köszönhetően különleges aromát kap. Vékony szeletekre vágva szolgálják fel, hogy az ízek és aromák jobban érvényesüljenek. Nálunk a mangalica rendelkezik hasonló tulajdonságokkal, mint spanyol társai, vagy a szicíliai Nebrod hegység fekete disznói, akik vadon nevelkednek, csak makkot esznek, és egyéves korukban véget ér földi pályafutásuk.
Isten bocsássa meg nekünk!

 

Fotó Bakos István András

ai generated 8303593 640
Feliratkozásommal kérem / hozzájárulok, hogy a zakonyi.hu a részemre hírleveleket és más értesítéseket küldjön!