Borban fürdik a hal: 51. oldal

Az idén lettem nyolcvanéves. Magánügy. Csak azért hoztam szóba, mert hatvan éve főzök különféle halászleveket, de addig nem jutottam el, hogy magam főzzek savanyú hallevest.

A hozzávalók:
Harcsafilé, vöröshagyma, pirospaprika, kakukkfű, víz, vegyes zöldség, vaj, zöldpaprika, paradicsom, ponty halikrája, egész és őrölt bors, babérlevél, petrezselyem zöldje, tejfel, tojássárgája. Kicsit hezitáltam mikor a fogas gerincek kerültek sorra, mert nagyon szeretem ropogósra sütve is, lecsipegetve róla a maradék húst.

 A fortély: Kisebb darabokra vágtam a halszeleteket, vajban megfonnyasztottam a felaprított hagymát, meghintettem pirospaprikával, rátettem a haldarabokat, kakukkfüvet tettem még hozzá és puhára pároltam. (Szeretem a kakukkfüvet számos gyógyhatása mellett a kakukkfü az idő múlásával a mediterrán konyha egyik alapkellékévé vált. Egyéb fűszernövényekkel alkalmazva, mint a petrezselyem vagy a medvehagyma, igazán különleges ízvilágot varázsolhatnak ételeinknek.) A fogas gerinceket, ponty hasaalját, pontyikráját feltettem főzni sós vízben, hozzájuk adtam a vegyes zöldséget, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, a fűszereket és készre főztem. A levet leszűrtem, ráöntöttem a megpárolt halra és egyet forraltam rajtuk. A kész levesbe még belekevertem az apróra vágott zöldpetrezselymet és a tojássárgájával elhabart tejfölt.

 

 

Feliratkozásommal kérem / hozzájárulok, hogy a zakonyi.hu a részemre hírleveleket és más értesítéseket küldjön!