Dörgicsén, Tóth Vendel Becce- hegyi présházában nem pörkölt, halászlé rotyogott a bográcsban…
– Úgy látom kárász és törpeharcsa is lesz a ponty maradéka mellett az alap lében.
– Lesz bizony! Utálatos, de jóízű a törpeharcsa, a kárásszal együtt sűrítik a levet. A ponty vérét felfogtam jó az alaplébe, amibe a ponty fejét, farkát, hasa alját, kisebb kárászokat, törpeharcsákat tettem. Durvára vágott hagymát szórok rájuk, sózom és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Ha megfőtt leszűröm, átpasszírozom, a ponty vérét is hozzáöntöm. Az alaplébe karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, babérlevelet és az előzőleg feldarabolt és besózott haldarabokat teszek. Harminc perc főzés elég neki a bográcsban lobogó tűzön.
– Mielőtt végleg elkészülne, beleöntöm a vörösbort és még egyszer lobogó tűzzel készre forralom.
Borban fürdik a hal: 87. oldal