A jó hordós káposztát kissé megmossuk, hogy ne legyen túlságosan savanyú. A vöröshagymát finoman felszeleteljük, zsiradékon üvegesre pirítjuk, teszünk hozzá paradicsomot, zöldpaprikát, majd a tűzről levéve piros édesnemes paprikával megszórjuk, beletesszük a mosott káposztát, majd főzzük. Közben elkészítjük a halas gombócokat. A balint korábban kifilézzük, a húsa felől beirdaljuk, majd sózzuk, paprikázzuk, aztán hagyjuk így állni. A vöröshagymát zsiradékon megfonnyasztjuk. Hozzá tesszük a félig párolt rizshez, pici tárkonnyal, kakukkfűvel, borsikafűvel ízesítjük, hozzáadjuk a ledarált halhúst és egész tojással megkötjük. A háromnegyed részig főtt káposztára rágombócozzuk és készre főzzük. A gombócokat kiszedjük és a káposztát tejfeles habarással sűrítjük. Tálaláskor a forró káposztára halmozzuk a gombócokat, tejföllel leöntve díszítjük.
Forrás: Borban fürdik a hal: 71. oldal