Ha jól megy a ponty, érdemes félre tenni a hal tejét, szűkösebb napokra.
Hozzávalók: 30-40 dk pontytej, evőkanál ecet, füstölt szalonna, zöldpaprika, paradicsom, vöröshagyma, tojás, só.
A fortély: lobogó forró enyhén ecetes vízbe dobjuk a megmosott pontytejet, majd forrázás után lecsepegtetjük. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a vékony karikára vágott zöldpaprikát. A hagymát szalmasárgára pirítjuk, hozzáadjuk a haltejet, összetörjük, rövid ideig sütjük, majd ráöntjük a sóval ízesített felvert tojásokat és olyan állagura sütjük, ahogy szeretjük. Mutatós lesz, ha tálaláskor paradicsomkarikákkal díszítjük.
Borban fürdik a hal: 103. oldal