A hozzávalók: 1 db másfélkilós ponty 3 db zsemle, 2 db tojás őrölt bors, kisebb vöröshagyma, petrezselyem, füstölt szalonna, tejföl, só zsír.

A fortély: A pontyot lepikkelyezzük, a belsőségeket a kopoltyúíveket eltávolítjuk, majd nagyjából ujjnyi távolságonként 1 cm mélyen beirdaljuk. Kívül belül megsózzuk és állni hagyjuk legalább félórára. A belsőségeket szétválogatjuk, apróra vágjuk, majd kevés zsíron finomra vágott vöröshagymával és petrezselyemmel együtt lassú tűzön összepároljuk. A kész keveréket az előre beáztatott majd kicsavart zsemlével és két egész tojással összedolgozzuk, borssal, sóval fűszerezzük.   A tölteléket a ponty hasüregébe és a kopoltyúfedői alá töltjük, majd a nyílást hústűvel összetűzzük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, pirospaprikába forgatjuk, és a hal mindkét oldalán a beirdalásokba nyomkodjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük a megtöltött, tűzdelt pontyot, kevés vizet teszünk alá, közepes sütőben nagyjából negyven percig sütjük gyakran locsolgatva. A sütés vége előtt öt perccel, leöntjük a kikevert tejföllel és erős lángon még öt percig sütjük. Párolt rizs vagy sült burgonya köret kerül mellé.

Borban fürdik a hal: 127. oldal

ai generated 8303593 640
Feliratkozásommal kérem / hozzájárulok, hogy a zakonyi.hu a részemre hírleveleket és más értesítéseket küldjön!