Supedlalé 70, oldal
Ha szerencsénk van és kisebb busát sikerül fogni már neki is állhatunk.
Hozzávalók: só, pirospaprika, vaj, burgonya, tejföl, citrom, őrölt fehér bors, őrölt kömény, gyömbér, fokhagyma kell hozzá. Segítségképpen, íme, az anyaghányadok: másfél kiló halhús, 3 dkg só, 2 dkg pirospaprika, 20 dkg vaj, kétkiló burgonya, 2-3 dl tejföl, 2 db citrom. A busát megtisztítjuk, ne legyünk szégyenlősek mindkét oldalát mélyen beirdaljuk legalább 1 cm-es közökben. Ezután egy-két óra hosszára bekenjük kipréselt fokhagymával őrölt köménnyel, őrölt fehér borssal és gyömbérrel. A belsejét sóval is bedörzsöljük. A pihentetés után az irdalásokba vajat teszünk. Ha vajat hűtőben tartjuk könnyebb a keményebb darabokat beletuszkolni az irdalásokba. Kifliburgonyát karikára vágjuk (szeretem a kifliburgonyát olyan vékony a héja, hogy nem kell pucolni). Keresünk egy akkora tepsit, amibe a halunk majd elfér, kivajazzuk, a felszelt burgonya karikákat kicsit megsózzuk, majd a tepsibe tesszük két sorban egymásra rakva. Berénybe kenyérpirító rácsot tettek keresztbe a tepsire, de ugyanolyan jól megteszi a hurkapálca is. A rácsra vagy a pálcikákra tesszük a halat, amit előzőleg megszórtunk pirospaprikával. Forró sütőbe tesszük, időnként tejföllel meglocsoljuk. Ha a burgonya és a hal is szép pirosra sült ügyesen kivesszük, nagy tálra (porcelán) helyezzük, tejfölös vajjal megöntözzük. Fejes saláta levelével, citrommal díszítjük. A burgonyát külön adjuk hozzá.