Supedlalé 103. oldal

Hozzávalók: 80 deka fogas színhús, 2 deka vaj, 10 deka vegyes zöldség, 5 deka vöröshagyma, 1 csokor friss kapor, 2 főtt tojás a díszítéshez, só, bors, babérlevél.

Töltelék: 20 deka fogas színhús, 1 hámozott zsemle, 2 deka vaj, 2 tojásfehérje, 0,5 deci tejszín, 10 deka gomba, só, törött bors, reszelt szerecsendió.

A halat egyenletes szeletekre vágjuk, műanyag zacskó között kiveregetjük. A töltelékhez ledaráljuk a maradék halat, az áztatott zsemlét, majd a vajjal, a tejszínnel, a tojásfehérjével, az apró kockára vágott gombával elkeverjük. Ízesítjük sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval. Egy konyharuhát vajjal megkenünk, erre egymás mellé helyezzük a kiveregetett halszeleteket, közepébe tesszük a tölteléket. Először a halat felcsavarjuk henger alakúra, majd erre tekerjük a vajazott konyharuhát, és zsineggel szorosan megkötjük. Mély jénai tálba vizet, szeletelt vöröshagymát, vegyes zöldséget, fűszereket, sót teszünk, és a mikróban 8-10 percig forraljuk. Ezután beletesszük a ruhába csavart töltött halat, és befedve 12-14 percig pároljuk, közben egyszer-kétszer megfordítjuk. A megfőtt halat kiemeljük a főzőléből, lehűtjük. Esetenként könnyebb súllyal lepréselhetjük, majd felszeleteljük. A kihűlt halat zöld salátalevélen, karikára vágott főtt tojással és friss kaporral díszítve tálaljuk. Külön tartármártást adunk hozzá.

Megszakítás