Supedlalé 156. oldal

Hozzávalók: 2,5 dl basmati rizs (ezt a fajta rizst a Himalája lábainál, India és Pakisztán északi részén termesztik. A termesztési, majd az érési időszakban nyeri el jellegzetes illatát és különleges ízét, amely ezt a fajta rizst a legtöbb rizskedvelő számára a rizsek „hercegévé” teszi), 1 gramm valódi sáfrány, 4 zöld kardamommag (ha van a kamrában egy zacskó kardamommag, gyakorlatilag az idők végezetéig ízesíthetünk vele basmati rizst, nem mellesleg a világ egyik legdrágább fűszernövénye!) 50 gramm ringli olajban, 2 deci 30 százalékos tejszín, 100 gramm füstölt lazac vékony csíkokra vágva, egy marék összevágott snidling, 4 szelet 10 dekás lazacfilé, tengeri só.

A fortély: a rizst kétszeres mennyiségű vízzel együtt tűzálló tálba öntjük, lefedjük, és a sütőbe tesszük. Maximális hőfokon 10 percig bennhagyjuk, majd kivesszük, a sáfrányt és a kardamommagokat óvatosan belekeverjük, és még 10 percig visszatesszük a sütőbe. A ringlit egy edénybe tesszük saját olajával, és lassú tűzön addig kevergetjük, míg szét nem esik. Hozzáöntjük a tejszínt, amivel lassú tűzön együtt melegítjük. Hozzáadjuk a füstölt lazacot, amit négycenti széles csíkokra vágtunk. majd a legvégén a snidlinget és egy kis durvára tört borsot. A kevergetés és a hevítés hatására lágy szószt kapunk. Száraz, 25 centi átmérőjű, 10 centi magas edényben tengeri sót szórunk 1 centiméter vastagon. Erős tűzön tartjuk, míg a só pattogni kezd. Ezután rátesszük a 10 dekás lazacszeleteket a sóra, lefedjük, néhány perc múlva ránézünk. Ha a lazac húsa kifehéredett, akkor jó! Tálalótányérra szedjük, szósszal és rizzsel tálaljuk.

Megszakítás