Supedlalé 42. oldal

A bográcsba zsírt teszünk, megfuttatunk rajta 20 deka tarhonyát. Felöntjük annyira, hogy a víz 3 cm-rel lepje el. Ezt elforraljuk ügyelve, hogy nehogy oda égjen a tarhonya. A bográcsot levesszük a tűzről és lefedjük tiszta konyharuhával, ami a gőzöket majd magába szívja és a tarhonya nem lesz csomós. Fél óra múlva a tarhonyát átöntjük egy másik edénybe, a bográcsot átmossuk. Elkészítjük benne- az előző receptben leírt módon a legalább 8 db becsületes törpét. Ha kész ráöntjük a másik edényben lévő tarhonyára. A bográcsban maradt zsírban pedig lecsót sütünk, 2 dg közepes hagymából, 3 db paradicsomból és 8 db nagy lehetőleg bogyiszlói paprikából. Csak ha kész a lecsó, akkor tesszük a bográcsba a tarhonyát és a törpéket és ezt az egészet lassú tűzön, lazán átpöfögtetjük. (Addig főzzük, míg pöfögni kezd).

Nagyanyám igazi tarhonyája:

Kellett hozzá 4 tojás, 5 csipet só, és annyi liszt, amennyit a 4 tojás felvett. Víz semmi! Az anyagból kemény tésztát gyúrt és 3-5 szem nagyságura átreszelte. Végül vászonra, fóliára, tiszta ruhára terítve, napon megszárította. Sűrű szövésű vászonzacskóban szegre akasztva tárolta. Egyébként ez a tarhonya kiváló horgász csali!

Megszakítás