Supedlalé 176. oldal

A hozzávalók szűk családi körben, csak ínyenceknek: 1 kiló angolna, 20 deka füstölt szalonna, 20 deka gomba, olívaolaj, kanálnyi mustár, citrom, só, bors, kevés apróra vágott friss tárkony. A megnyúzott angolnát megmosták, kisebb darabokra szelték, megsózták. A gombát megtisztították, leöblítették, a szalonnát nyársra húzható szeletekre, olyan ujjnyi vastagokra, a hagymát gerezdekre vágták. Az olívaolajat összekeverték a fűszerekkel, majd a nyársakra felváltva hagymát, szalonnát, halat és gombát tűztek, majd megkenték a fűszeres olajjal. Parázs fölött gyakran forgatva, a fűszeres olajjal is néhányszor megkenegetve 10-15 perc alatt megsütötték.

Láttam majdnem hasonló angolnagrillezést Olaszországban a Pó deltájában, annyi különbséggel, hogy a gombát a tisztítás után citromos vízben 8-10 percig főzték, majd kivették, és miután kihűlt, felszeletelték úgy, hogy a nyársra lehessen húzni. Az uborkát kicsit szélesebb karikára vágták, a paradicsomokat pedig félbe, a vöröshagymát gerezdekre, a szalonnát vékony szeletekre. Felválva nyársra húzták, citromlével elkevert olajjal megkenték, és fokhagymás sót is szórtak rá. Nagyjából 15 perc alatt készültek el az étkek.

Megszakítás