A hírneves pozsonyi Wendler mester diós kiflijének (pozsonyi patkójának) receptjét az Ínyesmester, azaz Magyar Elek tette közzé. (Ínyesmester Szakácskönyve,1868).
„50 deka lisztből, 25 deka vajból, 5 deka porcukorból, 2 egész tojásból és három sárgájából, 3 deka, kevés hideg tejjel elkevert élesztőből és egy csipet sóból nem túl kemény, de nem is lágy tésztát gyúrunk, és jó erősen kidolgozzuk. Annyi részre osztjuk, ahány rudat vagy patkót csinálunk, és kis cipóformákat alakítunk belőlük. Ezeket pár perc múlva kinyújtjuk és megtöltjük a következő töltelékkel: ¼ kiló cukorból és ¾ deci vízből szirupot főzünk, mikor kihűlt belekeverünk 30 deka őrölt diót, 20 deka finom morzsát,1/2 citrom reszelt héját, 8 deka mazsolát és kevés törött fahajat. A megtöltött és összecsavart tésztákat patkó alakúra formáljuk, megkent tepsibe rakjuk, és tojással megkenjük. Hűvös helyre tesszük és fél-egy óra múlva, újra megkenjük. Ezután pihentetjük fél óra hosszat. Lassan sütjük.”
Forrás: Magánbeszélgetéseim rovat – Nincs karácsony bejgli nélkül!