A hozzávalók: savanyú káposzta, vöröshagyma, vaj, filézett ponty, só, őrölt bors, vékony húsos szalonna,(bacon) tejszín sör, tojássárgája só, citromlé.
A fortély: A káposztát megkóstoljuk, nyilván jó sós lesz, ezért kissé kimossuk. Lecsöpögtetjük, és rövidebbre aprítjuk. A hagymát is finomra aprítjuk, majd a kiolvasztott vajra dobjuk, megfuttatjuk, a káposztát is hozzáadjuk, kevergetve megpirítjuk. fedő alatt lefedve nagyjából húsz percig pároljuk. Közben a pontyfilék bőrét lefejtjük, a nagyobb szálkákat kiszedjük belőlük. A filéket sóval, törött borssal körbehintjük. A felénk eső oldalukra káposztát halmozunk, baconnal körbetekerjük, fogpiszkálóval rögzítjük. Kisebb tepsibe tesszük, előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Amíg a hal készül, elkészítjük a hozzávaló mártást. Tűzálló tálban összekeverjük a tejszínt sörrel és tojássárgájával, megsózzuk citromlével is ízesítjük. Vízgőzre tesszük, szüntelen kevergetés mellett addig főzzük, míg mártásszerűen be nem sűrűsödik. Tálaláskor a töltött pontyból kihúzzuk a fogvájókat, a halat kissé ferdén félbevágjuk. Tálaljuk a mártással körül öntjük. Köretnek igazából burgonyafánk illik mellé.
Borban fürdik a hal: 120. oldal