Supedlalé és a teflonos keszeg: 89 oldal – Borban fürdik a hal: 284. oldal
A csukát megnyúzom, kibelezem, kifilézem. Négy főre készülök, nagyjából olyan 12-15 dekás filéket vágok, amiket megsózok, borsozok és megkenek olíva olajjal, majd félreteszem. Tormát reszelek egy keverőtálkába és ráfacsarok egy citrom levét, majd pihentetem. Csak néhány percig, aztán kinyomkodom. Elég gyorsan ereszt levet, ezért átteszem egy másik tálba, adok hozzá fél pohár joghurtot, apróra vágott petrezselymet és annyi majonézt, amitől még tartása marad.(Majonézt lehet külön is kikeverni, de megfelel a tubusos is). Nagyon szeretem a zöld salátákat rucolát, jégsalátát, madársalátát melléjük hámozott karikára szelt uborkát teszek, tálba teszem és készítek nekik egy kis dresszinget. Nem bonyolult, egy kicsavart citrom leve, kevés olíva olaj, apróra vágott metélőhagyma, kevés vízzel összekeverve majd ráöntve a salátára. Olívaolajat forrósítok, a serpenyőben, a csukafiléknek először a bőrös, majd a másik felét sütöm. Ez néhány perc és már tálalom. A tányér közepére szedem a salátát, a ropogósra sült filéket ráteszem, majd annyit kanalazok rá a majonézes tormás öntetből, hogy ellepje őket. Csak neked mondom, nincs csukaíz! Csak omlós, ízes, pikáns csukafilé, ropogós salátákkal!
Saját fogású és természetesen balatoni csukából a saját ízlésem szerint, egy kis módosítással elkészítettem a serpenyős csukafilét.
A módosítás lényege, hogy a halat a sütő ’hal filé’ fokozatában sütöttem és a végén még kicsit rágrilleztem., továbbá tettem mellé édesburgonyát. Az olíva olaj mellett citromlé is került a pácba. A mártogatóst is ízesítettem tejföl, egy fél citrom leve, kapor, és újhagyma keverékkel. Hihetetlen jó íze lett. Főleg másnap. Ahogy állt egy napot a hűtőben a serpenyős csukafilé.
Nagyon tetszik az egész koncepció. Nem egy sima szakácskönyv! Van benne még sok olyan recept, amit biztosan el fogok készíteni. Köszönöm a receptet és a könyvet is. Hiányt pótló darab! Tényleg zseniális!
Tisztelettel
Horváth Ferenc – Steveolson