"Nem agyagtáblák, pergamenre írt tekercsek, csak könyvek. Az enyémek."

Könyveimről

 

A halak meselnekMegjelent A halak mesélnek  c. könyvem a Fekete Sas Könykiadó gondozásában.  A könyvvásárlási lehetőségeket, az érintett könyvesboltok listáját, elérhetőségeit a Közzététetik! rovatunkban ismertetjük.                                                                                                                                                                                                         

    Zákonyi Botond

    A HALAK MESÉLNEK  -  2024    Fekete Sas Kiadó  - Kiadványszám: 471
    ISBN 978-615-6168-83-2                                                                                                           

  Fekete Sas

 

Tisztelt Olvasók!

Örömmel értesítek minden olvasót és barátot, hogy 2024. májusában új könyvvel jelentkezem. Az elmúlt évek sikeres könyvei után (Parti szél, A supedlalé és a teflonos keszeg, avagy Balatonból bográcsba) „A halak mesélnek” címmel új novellás és interjú kötet kerül a könyvesboltokba, a Fekete Sas Kiadó gondozásában a Magyar Országos Horgász Szövetség és a Ferroflex 2005 Kft támogatásával.

Köszönet a támogatóknak és a rangos Fekete Sas Kiadónak, hogy a könyvpiacon nagy múltú jelenlétükkel, a rendelkezésükre álló marketinggel segítik a könyv értékesítését. A novellák, történetek helyszíne többségében a Balaton, de kitekintek korábbi tengerentúli halas forgatásaink helyszíneire, és nagy öröm számomra, hogy horgászatban jártas rangos emberekkel, pszichológussal, színésszel, fogtechnikussal, lipován halásszal, horgásztúra vezetővel, és néhány barátommal készíthettem interjúkat.

                                                                                                                                           Zákonyi Botond


                                                                              Ajánlás


Amíg a kompra vár,
S épp egy jó kapásra,
Már írja, tolla jár,
Készen olvasásra!

Zákonyi Botond magas szinten űzi a szemlélődés tudományát, és éppen így fűzi sorokká szavait is. Képes megtanítani arra, hogy lelked után, mint hű társ, eredj! Tekinteted követi az általa fókuszált pontokat, s néha szédítő az ív, amit így bejársz. Apró tereptárgyakról juttok el távoli horizontokra, s közben mindenről tanít valamit. Ám nem tukmálja rád harsányan e tudományt, hanem bölcsen, türelmesen, halkszavúan szővi bele, papírra vetett gondolatai közé. Mondván: „ ha kíváncsi vagy és figyelmes, úgyis belopom a szívedbe a természet és a víztükör szeretetét, vagy ha már ott lakik, megerősítem benned azt! Felkínálva a lehetőségét annak, hogy mindezt a jót, e csodát, Te is tapasztald, sőt, tovább mesélhesd, amit a horgászatról, a csillogó vízről, a honi és távoli tájakról, a vízi emberekről és az életről velem láttál.”

Két kapás közt írt jegyzeteit a sült keszeg vagy épp egy tőkehalfilé után bontja ki, s míg a képzeletbeli homokórán múlt, jelen s jövő porszemei peregnek, az asztalra könyököl.

Az imént még a víztükör felett szertefutó tekintet filmjei és a szárnyaló lélek gondolatai úgy vetülnek papírra, hogy belőlük ti, olvasók mosolygós képeket alkothattok, sőt bepillanthattok az író szeretetteljes és kalandos életébe is.

                                                                                                                                                   Bodó Iván

 

 

 


A halak meselnek

  

Hatoldal

 

 Ajanlas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Emberek, horgászok! Kukták és szakácsok! Szép szóra éhező Olvasók!
Végre irodalmi szakácskönyv született! A könyvben egy világjáró irodalmár receptgyűjteménye bujkál! De milyen panírban?
Ebben a gyűjteményben a halételek ízét csak a szavak íze múlja felül! Amikor a lelked megpihen a sorok között, amikor a rohanó életed betéved Zákonyi Botond náddal szegélyezett balatoni békeöbleibe, megváltozik még a hozzám hasonló „főzésmentes” horgász életszemlélete is!"
                Straub Dezső       

                        
Podmaniczky Szilárd: "Zákonyi Botond új könyve a magyar halfőzés legteljesebb mesélős szakácskönyve"

   

     Zákonyi Botond
     SUPEDLALE ÉS A TEFLONOS KESZEG avagy BALATONBÓL BOGRÁCSBA  - 2023   
     Grafika: Lőrincz Attila > STÉG Design Galéria

     Püski Kiadó Kft,   
     ISBN 9789633023808

  

Pasti szel 350


"Aki valaha elmerült legalább bokáig a magyar horgászéletben, annak nem kell bemutatnom Zákonyi Botondot, aki pedig most találkozik vele először, készüljön fel arra, hogy olyan káprázatos világba csöppen, amely a magyar nyelvű történetmesélés legmagasabb színvonalú hagyományait idézi. Leírásai olyan elevenek és plasztikusak, hogy a könyv bárkit képes magával ragadni, akár egy részletgazdag természetfilm, amelyben barátok, horgászélmények, különös helyszínek váltják egymást. Járjuk a világot, de mindig visszatérünk a nagy szerelemhez, a Balatonhoz.”
Podmaniczky Szilárd (Librarius, 2022-11-14)

   Zákonyi Botond
   PARTI SZÉL - VÁLOGATOTT ÍRÁSOK  - 2022

   Kiadó:  Magyar Országos Horgász Szövetség   /  MAGYAR HORGÁSZ KISKÖNYVTÁR  sorozat III. kötet
   ISBN 9786156211019

 

Horgasz zsebkonyv

 

"Olvashatunk jóízű, tanulságos, mulattató történeteket arról, amit horgászásnak nevezünk. A szerkesztői lelemény eredményeképpen alkalmas rá ez a zsebkönyv, hogy a tartalomjegyzék s a mellékletek alapján a legjelentősebb magyarországi halakkal kapcsolatos tudnivalókról útbaigazítson. Irodalomjegyzéke segítségével a halfogás tudományos alapjait és hagyományait veheti számba a témában búvárkodni szándékozó. A könyv elfogyott a szerencsések talán antikváriumban megtalálják."    Huntingbook.hu 

 

   Zákonyi Botond  -  Gyulai Ferenc
   HORGÁSZZSEBKÖNYV  -   2015

   Szalay Könyvkiadó 
   ISBN 9639523100

 
H.konyv


A horgászvizekben gazdag hazai tájakon vezetik végig a Horgász.kul.túra útikönyvek az olvasót.
A sorozat nem véletlenül indul a Balatonról szóló kötettel.
   Nagyon sok horgásznak a Balaton a legkedvesebb, páratlan élményt nyújtó vize. Sokaknak ismeretlenek viszont a tóhoz közeli, szép fekvésű horgásztavak, amelyek jó fogási lehetőségekkel kecsegtetnek. A Balaton térségében megvan minden, amit a hazai tájak adhatnak az olvasónak. Horgászat kultúra, túra hármassága: a sokoldalú, érdeklődő horgászemberek útikalauza a könyv.

  

   Zákonyi Botond  - Kovács András István 
   BALATON ÉS VIDÉKE -  2007
   Kiadó: TUDEX   /  Magyarország másként - Horgász.kul.túra sorozat első kötet
   
ISBN 9638002352
 

 

Balatoni Horgaszsport tortenete


"Könyvtáram szeretett és megbecsült darabja  Zákonyi Botond A balatoni horgászsport története a kezdetektől napjainkig c. tanulmánya. Többször elolvastam, beleolvastam már az elmúlt évek során, mert „Boti” egyik kis igazgyöngyének tartom ezt az írást. Nem tisztem és nincs is arra felkészültségem, hogy szakmai kritikát írjak. Így csak azokra az értékekre utalok, amelyeket én találok benne. Mindenek előtt a felelős Balaton szeretetet, az alapos tárgyi tudást, a színes előadásmódot és nem utolsó sorban a tisztes véleményalkotást."
     dr.Táncsics Aladár (bbhsz.hu)

   Zákonyi Botond
   
A BALATONI HORGÁSZSPORT TÖRTÉNETE A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG  - 2006

   Balatoni Horgászturisztikai Konferencia ([Balatonalmádi PKKK. 2006. június 2.] alkalmából, 
   Tradeorg Nyomda Kft, 

Horgaszterkep

 1992-ben jelent meg a Sporthorgász című lap különszámaként A Balaton süllőző horgászhelyeinek térképe. Régóta foglalkoztatnak a balatoni akadók lelőhelyei. Amikor elkezdtem gyűjteni az anyagot első utam Tihanyba Sörös Lajos nyugdíjas halászmesterhez vezetett. Segítségével összeállt a tihanyi halászterülethez tartozó vizek akadóinak sora. Siófokon Pápai András nyugdíjas halászmester volt készséges segítőm. Vele az aligai világosi, sóstói, zamárdi környéki akadókat vettük sorra. Szemesen Reöthy Ferenc kiváló balatoni szakíró volt a segítségemre a Balaton halászóhelyei című munkájával. Az összeállított anyagot két év munkáját Gönczy János természetesvízi és halászati szakértő és Elek László a Halforg igazgatója, a Balaton tudósa véleményezte és egészítette ki  A térkép már régen elfogyott antikváriumban talán felbukkanhat még néhány példány.   

  Zákonyi Botond
  A BALATON SÜLLŐZŐ HORGÁSZHELYEINEK TÉRKÉPE  - 1997 
  Szalay Könyvkiadó   

 

 

We use cookies
A weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény miatt.