A 'csicsergobalaton@gmail.com' postájából...

Re - Petrenka Noémi

Kedves Noémi!

Küzdelmes évek vannak mögöttünk. Részemről emberöltő. Nem hiszem, hogy van izgalmasabb annál, mint lapot szerkeszteni. Nem a kiszolgáltatottság, a szűkös anyagiak miatt, mert az része a lapcsinálásnak. Régebben sem volt másképp. Amiben ma más, az a szabadság kenyere. Amit mi dagasztunk, mi sütünk, mi eszünk belőle. Jól vagyunk vele, mert alapításunk óta függetlenek, szabadok vagyunk. Egyszer valaki azt mondta: jó nektek, szabadok vagytok, azt írtok, amit akartok. Csak annyit mondtam, másképp nem lehet! Ma is így gondolom. Meg azt is, hogy társ, társak nélkül sem lehet. A barátság ajándék, amit nem adnak ingyen, megharcoltunk érte. Útravaló is, ezért indult el a Csicsergő is. Nehéz éveken vagyok túl, nem panaszképpen írom, rozoga szívvel. De a maradékban kitüntető hely van számodra.
Szeretettel,  Boti
                                                                                                                                                                                                                                                   '24. május 22.


 

Petrenka Noémi

Hetek, sőt, hónapok óta próbálom megfogalmazni, mit is írhatnék Zákonyi Botond új oldala kapcsán... Az előttem szólokhoz, vagyis írókhoz képest az én gondolataim nagyon egyszerűek, és mindig visszakanyarodnak tinédzserkoromhoz. Akkor találkoztam először Botival, és azóta meghatározó alakja az életemnek. Nem szeretném hosszan és túl szentimentálisan taglalni, mit jelent Ő nekem, talán elég lesz ennyi: Botond egy személyben az apám, a barátom, a mentorom és a kollégám... Nélküle ma nem lennék az, aki és ami vagyok! Köszönöm, Boti, hogy az életem része vagy, és remélem, még NAGYON sokáig az is maradsz... A Csicsergővel együtt! 

                                                                                                                                                                                                                                                '24. május 21.


 

dr. Táncsics Aladár

Kedves Boti!

Életemben két Botonddal találkoztam. Ráadásul az elsővel nem személyesen, hanem kisiskolásan, történelem órán. Azzal a Botonddal, aki Anonymus krónikája szerint a X. században (958 -ban?) Apor vezér hadjáratában buzogányával bevágta Bizánc várának érc kapuját. Miért is ne az az apró termetű vitéz, akinek a neve is Botond, azaz buzogány, bot.

A második Botond Te lennél, és valamikor igencsak réges- régen mi más ügyben botlottunk egymásba, mint a horgászat, annak is az eszenciája, a balatoni horgászat. A távlatos időnek van jó oldala is, mert öreg korban (vagy mondjuk inkább finomkodva, szenior korunkban ) hosszú évtizedek történéseiről tudunk régi dolgokat felidézni. Például azt, hogy gyerek korodban nem tartottátok meg a névnapodat, mert az akkori napárban nem szerepelt a keresztneved. Azóta sok minden változott, így is, úgy is. Azt mindenképpen tegyük a jó oldalra, hogy ma már a naptában május 16. -án (közös  kedves szentünk Nepomuki Szt. János emléknapján) - Mózessel társbérletben -  a Botond is szerepel.

Ma a névnapodon jelent meg honlapod, a Csicsergő Balaton 50. etűdje és új felvezető szöveget adtál az Etűdök rovatnak. „Játéknak indult, vázlatnak, ujjgyakorlatnak. Aztán fejemre nőt, küzdünk nap mint nap..” írod, ami nyilván nem mentes az írói túlzástól, már ami a küzdést illeti. Ezeknek az ujjgyakorlatoknak a felszerkesztése számomra különleges  élvezet. Ilyenkor mindig az is a fejemben jár, hogy akik ezeket a képeket megnézik és hozzá olvassák Boti gondolatait, (mert nem titok ez az oldalad legolvasottabb fejezete), szintén részesei-e egy szellemi felfrissülésnek?  Somolyognak, vagy akár velem együtt elgondolkodnak Boti  mondatain?  Észreveszik-e, hogy bármelyik képpel mennyi egyéb és mindig tűpontos információt is kapnak? Ami pedig az egyik legfontosabb, rádöbbennek-e arra, hogy mekkora óriási különbség van ugyanazon kép, fotó, grafika között, ha csak ránézünk és elkönyveljük, hogy láttuk, vagy ha Boti gyakorlatát követve végig is gondoljuk, hogy mit is látunk? Vagy mit kíván(t) láttatni velem, velünk az aki az exponáló gombot megnyomta, vagy a ceruzáját, ecsetét kézbe véve 'üzent nekünk'.  Vagy magáról, árult -e el valamit?  

Abban is nagyjából biztos vagyok, hogy a kép, a rajz üzenete nem ugyanaz nekem, neked, vagy neki. És itt jön a Te zsenialitásod, hogy erre a lehetőségre a magad "zákonyiaságával" óhatatlanul rávezeted az embert.  Az etűdjeiddel létrehoztál egy olyan dolgot, amely igazi irodalmat közöl azon az internetes felületen amelyik bizony nem tűri a hosszabb terjedelmű szöveget.  Etűdjeid még a mai ember bibliájában, az okostelefonon is élvezhetők! 

És még egy. Ha jeles író - Podmaniczky Szilárd  - Zákonyi Botondot korunk Fekete Istvánjának tekinti, akkor én is veszem a bátorságot, hogy a ’csicsergő etűdök' kapcsán  Örkény István Egypercesei jussanak az eszembe. 

Boti, öreg barátom! Névnapodon Isten éltessen! 

Barátsággal
Aladár

'24. május 16.


 

Re - Szittnyai Zalán

Kedves Zalán!   Köszönöm soraidat. Hiába a múló évek, ma is meghatódom (meg hiú is vagyok, mint minden szerző) ha kedvelik, szeretik, méltatják írásaimat. Az érdem csak részben az enyém, a dicséret a Balatont illeti. Amelyhez születésem óta családi indíttatásra is, ezer szállal kötődöm. Volt alkalmam gyerekként félni éjszakánként, amikor riant, s az éjszakai robaj a veranda ajtaját is megrengette. Megéltem viharait, csorogtam a parti széllel, megbújtam nádasai öblében. Ültem a borszagú hegy présháza előtt ácsolt lócán, a sokat látott vén diófa árnyékában, és láttam a túlparton nagy idők tanúit, a rozsdálló tanúhegyeket. Elég a kockás füzet, a móló árbocára felhúzott viharkosár emléke és szalad a toll. A többi már tehetség, a szűkebb pátria iránt érzett szerelem dolga.              Barátsággal,  Botond                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                '24. április 26.


 

Szittnyai Zalán

Zákonyi Botond „jelenléte” gyerekkorom óta kíséri horgászpályafutásomat. Emlékszem, tűkön ülve vártam a horgászműsorokat a televízióban, a Kapásjelző szignálját és a jól ismert orgánumot; „Köszöntöm az Eurostar Kapásjelző nézőit!” Az internet világa előtt fontos tájékozódási pont volt egy 10 éves gyerekhorgásznak. Természetesen a Sporthorgászban is követtem munkásságát, hiszen az a fajta ízes beszéd, adomázó stílus már akkoriban is egyedinek számított. A mai világban pedig már egyenesen Unicum. Boti bácsi hangja, ízes beszédstílusa elválaszthatatlan számomra a könyvektől is, így olvasás közben is szinte jól hallik. Balatoni történetek a múltból és a jelenből, fontos korrajzok és hangulatok, így legyen akár farkasordító hideg, vagy madárcsicsergős tavasz, írásaiban azonnal a tó partján érezhetjük magunkat és beszippanthatjuk a Balaton illatát. Kiváló utazást kívánok mindannyiuknak!

'24. április 22.


 

Re - Bodó Iván

Mit mondhatnék? Húsvéti ajándéknak szebbet nem kaphatok, mint a barátom, szerzőtársam, halászköltő sorait. Aki nem faragja a rímet hanem éli. Kevesek díja a a Balaton ölelése. Neki része van benne. Vízen járása kiváltság ezért is fut kezében úgy a toll, ahogy a hullám jár parttól-partig, gondolattól versig.                  Z.B.
                                                                                                                                                                                                                                                                         '24. március 28.


 

Bodó Iván

Csicsergő tó dala 

                           Fut a fövenyre,                      Sok vidám mondat,                          Kiáltják csérek,                         A Tóról, tájról,                           Amivel kiáll,
                           Locsog és fecseg.                   Mit súgnak habok,                           A kormos szerkők,                    Emberről, halról,                       Vihar elébe,
                           Jusson eszembe,                    Tükrözve Holdat,                              Ó milyen szépet,                        A csókos szájról,                         Sziklaként bízván,
                           Amíg itt leszek,                      Perzselő Napot.                                 Ír az ősz szerző!                         Életről, dacról...                          Szeretetébe'!'
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    '24. március 27.

Pomogyi Piroska

Gratulálok a Csicsergőhöz! 

Már belnéztem, de persze elmélyedni még nem tudtam benne. A névválasztás azonban engem külön melegséggel öntött el, hiszen a Csicsergő (a berényi régi zátony) otthonos érzéseket kelt bennem. Egyik kitüntetett helyem, külön figyelek rá. Mai állapotában olyan mint az állatorvosi ló. A mérnöki munka természeti törvényeket semmibevevő, a ki-ha-én-nem okostojás elfuserált, a lehető legkevésbé alkalmas helyre (zátony, feltöltődő partszakasz) épített horgászkikötővel, ahol szinte minden évben számolni kell a kotrással, hogy tudjanak közlekedni. Az utóbbi években pedig a melegégövi Vallisneria (csavarhínár) megjelenése, tömegprodukciója... De most ezt hagyjuk.

De hál'Istennek legalább a Kis-Balatonnak minden esélye megvan arra, hogy újjáalakuljon, kicsit hajazva a 100 évvel ezelőtti állapotokra, amennyire ez a mai nagyon szabályozott körülmények között egyáltalán lehetséges. Az új volt számomra, hogy a Csicsergőt a Kis-Balatonnal így össze lehet kötni. Úgy látszik többet kell a néprajzosok írásait forgatnom. Vagy a régi halászmesterek elmondásait.

Örülök, hogy a tervek szerint az oldalon nádas kiemelt szerepet kap majd. Számíthatnak a közreműködésre, ha nem is mindig a villám sebességével. (De legalább olyan cikk-cakkosan :-)).

Hol készült a címlapfotó egyébként? Kellene tudnom, úgyhiszem nekem is van szinte ugyanilyen, de most nem ugrik be, hol keressem. De szerintem hamar rájövök, hiszen az egyik kedvenc témám a balatoni panoráma, a táj, a víz felől.

Jó egészséget, sok lelkesedést és sikeres weblapszerkesztést és működtetést kívánok.

Üdvözlettel: Piroska                                                                                                                                                                                                                                               '24. mácius 12.


 

Straub Dezső

 < Wéber Laci:   Elon Musk X-et faragott a Twitterből, ti pedig a zajos csendből Csicsergőt! 
Kedves Boti és Aladár!

Nem semmi pasasok vagytok! Olyan virtus van bennetek a 7. X után is, ami lebontja a digitális határokkal együtt a sztereotípiákat! Méghogy a fiatalok kiváltsága a digitális technológia! Az öreganyám térde kalácsa! Gratulálok a webfejlesztéshez Balázsnak is. Én a Csicsergőt választom, mert nem elég az I Love Balaton, kell a minőség!  Üdv,  Laci  >                                                                                                                                                                             
Kedves Boti!

„Levelezés” rovatodban Wéber Laci dícsérő szavai alá kívánkozom! 

Laci levelében, a Te - életkorodat szürrealista módon meghaladó - kor- technikai szintedet Elon Musk tudományos teljesítményével állítja párhuzamba! Egyetértek! Eredetileg azt akartam írni, hogy Téged ezek után - mint példaképemet – követni foglak a Honlap, Podcast, Twitter világába is! De ma délelőtt egy hivatalos iratot kaptam, amely alapvetően megváltoztatta a hozzáállásomat a kor – tecnika használatához! Ebből idéznék itt most néhány kiemelést. Az irat távol áll az irodalmi értékektől, ezért elnézésedet kérem a témaválasztásomért:

„ Kedves Dezső!
Ezt az értesítést azért kapod, mert iparűzési adófizetési (IPA) kötelezettséged keletkezhet! A QUiCK adatbázisában úgy látjuk, hogy nem adtad meg, hogy melyik IPA típus alá tartozol.  Amennyiben belépsz a QUiCK fiókodba, a Pulzus menüpont alatt lehetőséged lesz kiválasztani az Adó-, és keretszámításhoz szükséges beállítások alatt az utolsó kérdésnél, hogy a sávos Amennyiben már a 2023. előtt működött az egyéni vállalkozásod és nem választottad az egyszerűsített (sávos) IPA-t, 2024. március 18-ig (mivel március 15-e munkaszüneti napra esik) iparűzési adóelőleget kell fizetned. Ha 2023. előtt is működött az egyéni vállalkozásod és választottad az egyszerűsített (sávos) IPA-t, akkor 2024.05.31-ig vagy köteles megfizetni az IPA összegét, amit az önkormányzati adófolyószámládon tudsz ellenőrizni. Az utaláshoz szükséges számlaszámokat az Államkincstár oldalán ellenőrizheted az adott önkormányzat kiválasztását követően."

Lacit idézem ismét: „Nem semmi pasasok vagytok! Olyan virtus van bennetek a 7. X után is, ami lebontja a digitális határokat!” Bocsáss meg Botikám, de nálam ez a levél ma lebontotta a határokat, ha nem is a digitálisokat! Úgy döntöttem, nem követlek saját oldal indításában, inkább - ha megengeded - írok a Tieden! Persze csak akkor, ha még szabadlábon leszek! Mert a Gazdasági Rendőrség nagyon kemény! 

Bocsáss meg, de nem tudom folytatni a levelemet! Dolgom van! Mivel félek, hogy „ IPA tartozásom keletkezhet” lépnem kell, ugyanis fenti kortünet levélből megtudtam, hogy van egy „Quick fiókom” aminek a „Pulzus” menüpontja alatti „keretszámításhoz” az „utolsó menüpontban” kibogarászhatom, hogy a „Sávosat” választottam-e, vagy sávtalant? Az más dolog, hogy még azt sem tudom, hogy az a sávos „egyszerűsített, vagy egyszerűsítetlen”? De, mint olvashatjuk, van nekem egy „önkormányzati adószámlám” is, amiből (ha véletlenül be tudok lépni a számomra teljesen ismeretlen jelszavammal) mindent kiolvashatok, és már utalhatok is! (Hogy mennyit és hová, azt ne kérdezd, mert fingom sincs!) Persze ahhoz be kell előbb írni az E számlába a „szükséges számlaszámokat” is, amelyeket megtalálok az „Államkincstár oldalán”, (Hogy kell belépni???) persze csak az után, hogy kiválasztottam az „adott önkormányzatot”!

Bocsáss meg, de ezek után nincs erőm Téged követni a digitális sárga köves úton! Egy ideig el leszek foglalva digitális rejtvényfejtéssel! Már látom magam bilincsbe verve! Úgy pedig nagyon nehéz horgászni! 

Az adósok börtönében a látogatás havonta egy szombat délután!

Csak szálka mentes halászlét tudok elfogadni!

Digi Dezsi                                                                                                                                                                                                                                                       '24. március 12.


Wéber László

Elon Musk X-et faragott a Twitterből, ti pedig a zajos csendből Csicsergőt! 

Kedves Boti és Aladár!
Nem semmi pasasok vagytok! Olyan virtus van bennetek a 7. X után is, ami lebontja a digitális határokkal együtt a sztereotípiákat!
Méghogy a fiatalok kiváltsága a digitális technológia! Az öreganyám térde kalácsa! 

Gratulálok a webfejlesztéshez Balázsnak is.
Én a Csicsergőt választom, mert nem elég az I Love Balaton, kell a minőség!

Üdv,  Laci                                                                                                                                                                                                                                                       '24. március. 1.


 

We use cookies
A weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény miatt.